tiistai 19. elokuuta 2014

Bittikarttagrafiikka

Bittikarttagrafiikka on yleinen digitaalinen kuvanesitysmenetelmä tietotekniikassa. Tällä menetelmällä tehtyjä kuvia kutsutaan bittikarttakuviksi, rasterikuviksi ja pikselikuviksi. Kuvat muodostuvat pikseleistä eli väripisteistä, joiden värimaailma on hyvin laaja; mahdollisuuksia löytyy jopa yli 16,7 miljoonaa.

http://deertrot.deviantart.com

Bittikarttagrafiikkaa käytetään esimerkiksi valokuvien digitaalisessa tallennuksessa ja erilaisten kuvien ja kaaviodien esittämisessä netissä. On suositeltavaa tehdä suurikokoisia bittikarttakuvia, jotta niiden muokkaus ja käyttö tulevaisuudessa olisi kätevämpää. Bittikarttakuvien tiedostokoko on pakkaamattomana suuri, mutta esimerkiksi JPEG-muotoon tallennettaessa koko kutistuu huomattavasti. JPEG on tarkoitettu lähinnä valokuville, eikä se sovellu kovin hyvin esimerkiksi piirroksille. PNG ja GIF ovat myös pakattuja tiedostomuotoja, mutta ovat kooltaan JPEG:ä suurempia. Pakkaamattomia muotoja ovat mm. BMP ja TIFF.

http://westlylafleur.deviantart.com
Bittikarttakuvan laadun määrää kaksi ominaisuutta: pikseliresoluutio ja värisyvyys. Näiden lisäksi mahdollinen häviöllinen kuvanpakkaus (JPEG) vaikuttaa lopulliseen kuvanlaatuun.

Pikseliresoluutio kertoo pikseleiden määrän korkeus- ja leveyssuunnassa ja sen yhteyteen toisinaan liitetään myös värisyvyys; kuvan todellista resoluutiota ei voida parannella jälkikäteen, suuren kuvakoon avulla kuvaa voi pienentää ja suurentaa mutta se ei takaa tarkkaa lopputulosta.
Värisyvyys ilmaisee kuinka monta bittiä käytetään värin esittämiseen pikseliä kohden; nykyään värisyvyys on lähes aina 24 bpp (bittiä per pikseli) eli kolme tavua pikseliä kohden, yksi kullekin RGB-komponentille.


Digikameroista puhuttaessa puhutaan megapikseleistä eli bittikarttakuvan kaikkien pikselien lukumäärää. Mitä alempi arvo on, sitä vähemmän pikseleitä. Pikselitiheyttä (painetun kuvan tarkkuutta) käytettäessä kuvanlaadun mittarina megapikselit ovat kuitenkin harhaajohtava tapa ilmaista kuvanlaatua verrattuna pikseliresoluutioon.

http://kingcromb.deviantart.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti