keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kuvan uudet ulottuvuudet

       Kuvien merkitys ihmiselle on vaihdellut vuosisatojen varrella harvojen etuoikeudesta, juhlallisesta teoksesta jokapäiväiseen kuvavirtaan ja kännykkäkamerakuviin.

       Kuka vaan voi omistaa, jakaa ja ottaa kuvia. Esim arkikuvahaaste

       Media-alan ammattilaiselle kuvien merkitysten ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää sillä näitä ilmi ja piilomerkityksiä hyödyntämällä kuvalla pystytään kertomaan paremmin.
      Tekijänoikeusvapaat kuvat ja niiden käyttö
      Referenssikirjaston hyödyntäminen

       Ikoniset ja symboliset kuvat pitävät sisällään merkityksiä joita ei välttämättä heti ymmärrä ja ne liittyvät johonkin tapahtumaan tai ilmiöön.

       Johdanto: Mikä on kuva?

       Kuva on näköaistin avulla havaittava kaksi- tai kolmiulotteinen representaatio eli esitys. Sen havaitsemiseen käytetään silmiä, joiden kautta kuvan visuaalinen informaatio välittyy aivoihin, jossa katsoja tulkitsee sen itselleen ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi.

       Tulkitsemiseen aivot käyttävät henkilön kokemuksia ja opittuja ja kulttuurisia tulkintoja. Aivot vertaavat ja yhdistelevät kuvainformaatiota aiempaan.

       Kuva on siis jotain mitä kutsutaan merkiksi (tai symboliksi, tekstiksi, viestiksi); se ei vain ole olemassa, vaan se merkitsee tai sanoo jotain tai osoittaa toiseen todellisuuteen.
       Johdanto: Mikä on kuva?

       Visuaalinen tarkoittaa jotain näköaistiin liittyvää tai kuvallista. Visuaalinen kulttuuri on kuviin liittyvää kulttuuria. Visuaalinen viestintä on kuvallista viestintää.

       Visuaalista pohditaan usein vertaamalla visuaalista ja verbaalista eli kuvaa ja sanaa, niiden eroja ja yhtäläisyyksiä.

       Joissakin kulttuureissa kuvat ovat joko vähäarvoisia tai jopa kiellettyjä ja joissakin niitä palvotaan. Miksi?

       Perinteisesti kristillisen kulttuurin arvostama media on ennen kaikkea sana. Esim. Johanneksen evankeliumin alussa sanotaan "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala”.

       "Visuaalinen kokemus ei koskaan täysin palaudu kielelliseen raportointiin: ihmiset ajattelevat ja tuntevat syvemmin kuin kykenevät kielellisesti ilmaisemaan.  Seppänen: Visuaalinen kulttuuri
       Iktys eli kreikkalainen lyhennys sanoista: ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Pelastaja”

       Johdanto: Mikä on kuva?

       Kaksiulotteisen kuvan ulottuvuudet ovat korkeus(y) ja leveys(x) ja sellaisen kuvan syvyys on aina illuusio. Syvyyden(z) esittämiseksi on historian aikana kehitetty erilaisia keinoja, joista eräs on perspektiivi.

       Myös kolmiulotteisia esineitä voidaan kutsua kuviksi. Esimerkiksi kuvanveisto on patsaiden ja veistosten valmistusta tai teollinen muotoilu teollisesti valmistettavien esineiden visuaalisen eli kuvallisen hahmon suunnittelua.

       3d tulostimella voidaan tuoda kolmiulotteisia digitaalisia kuvia fyysisiksi kolmiulotteisiksi kuviksi.

craftablesshop.tumblr.com
craftablesshop.tumblr.com

























       Johdanto: Mikä on kuva?

       Laserin avulla voidaan valmistaa selvästi kolmiulotteisilta näyttäviä kuvia, joita sanotaan hologrammeiksi.

bitrebels.com
       Kuvan neljäs ulottuvuus on aika. Tällöin liikkumattomasta kuvasta tulee liikkuva eli elokuva tai animaatio. Molemmat otettiin käyttöön 1800-luvun lopulla. Tietokone helpottaa sellaisten kuvien esittämistä, joissa on tilaulottuvuuksia enemmän kuin kolme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti